Skip to content

Vad är betting exchange?

Begreppet betting exchange har blivit relativt vanligt inom spelvärlden och allt fler online sajter erbjuder detta spelsätt. Det handlar om att du tävlar mot andra spelare istället för att möta spelbolagen. Du har en möjlighet att sätta dina egna odds och andra kan spela på dem eller så kan du spela på andra spelares odds. På svenska används ibland begreppet spelbörs eller oddsbörs.

Det handlar alltså om ett spelbyte där du eller någon annan av spelsajtens användare sätter ett odds som andra sedan spelar på. Detta sätt har erbjudits under en längre tid men det har inte varit särskilt vanligt. På senare tid har det lyfts fram av spelbolagen och därmed har också allt fler upptäckt möjligheten att skapa sina egna odds.

Betfair och andra sidor

Betting exchange har vuxit fram tack vare onlinesidorna och tekniken. Det är framförallt sajten Betfair som har blivit kända och stora inom oddsspel. Andra sidor är exempelvis Matchbook och Smarkets. Nya spelformer har tillkommit på grund, av eller tack vare, betting exchange. Sidorna har till exempel börjat med liveodds som ger dig möjlighet att satsa på exempelvis vem som gör nästa mål under pågående match.

Spelbolagens uppgift

I takt med att betting exchange har blivit allt mer populärt har också spelbolagens uppgift kommit att ändras. När du och dina medspelare använder er av detta spelsätt är bolagen inte beroende av utfallet i matcherna eftersom de inte sätter sina egna odds. Deras uppgift blir istället att agera som en mellanhand och sköta sajten, konton samt betalningar från dig och dina medspelare.

Ta reda på kommissionen

När en sida agerar mellanhand vid betting exchange tar de ut en avgift och denna ligger vanligtvis på mellan en och fem procent. Det är helt enkelt på detta sätt som bolagen tjänar pengar men ju högre kommissionen är, desto sämre för dig som spelare. Ta därför reda på hur hög avgiften som du betalar vid eventuell vinst är före du satsar.